paris_2-465x390

Parisul din nou sub teroare….

-Parisul este din nou sub teroare cu doar trei zile înaintea scrutinului crucial pentru alegerea președintelui. Un poliţist şi un terorist au murit într-un atac armat pe Champs Elysées. Atentatul a fost revendicat de ISIS. Francois Hollande şi-a amânat vizita în Marea Britanie. Reacţiile preşedinţilor Franţei şi SUA.
– Atentatul de la Paris a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic – ISIS, prin site-ul de propagandă Amaq, transmit jurnaliştii francezi.
Agenția Amaq, organul de propagandă tradițional al Statului Islamic – ISIS îl dau ca şi autor pe Abu Yussef le Belge (Belgianul) unul dintre combatanții Statului Islamic, a scris publicaţia franceză Les Echos.                                                                                                                                                                              -Procurorul general al Parisului, Francois Molins, a spus ca „identitatea atacatorului este cunoscută și a fost verificată”, dar a refuzat să dezvăluie cine este acesta, pentru a nu prejudicia ancheta, transmite publicaţia franceză „Le Figaro”

.- Sindicatul din Poliţia franceză, UNSA, a transmis că autoturismul folosit la atacul împotriva forţelor de ordine pe Champs Elysees este marca Audi.

.- Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a anunţat, pentru mâine, întrunirea Consiliului de Securitate, transmite presa franceză. Liderul de la Paris confirmă că este vorba despre un atac terorist.Vizita în Marea Britanie, programată pentru vineri, a fost anulată.

Într-un discurs adresat francezilor, Hollande a precizat:„Mesajul pe care vreau să îl transmit în seara aceasta aş vrea să ajungă dincolo de poliție și jandarmi și se adresează cetățenilor. Ei sunt cei care vor să fie protejaţi iar principiile pe care ne bazăm sunt de încredere, solidaritate și sprijin ale națiunii pentru forțele de securitate”.

François Hollande a încheiat discursul scurt amintind că „hotărârea noastră este de a face totul pentru a lupta împotriva teroriștilor aici și oriunde suntem angajați.“

– O acţiune în forţă a poliţiştilor francezi este în curs de desfășurare în Seine-et-Marne, locul de unde se presupune că ar fi atacatorul de pe Champs Elysees.

– Pierre-Henry Brandet, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, a relatat succesiunea evenimentelor de pe Champs Elysees. Cu puțin timp înainte de ora 21,00, pe Champs Elysées 102, un vehicul sa oprit în fața unui post de poliție. O parte dintre poliţişti erau în interior, iar alții patrulau pe trotuar. Atacatorul a ieșit și a deschis, imediat, focul. El a tras şi a rănit mortal un ofițer de poliție din sediul poliției. Apoi, a fugit şi a rănit grav alte două persoane. Colegii poliţistului ucis au tras spre atacator pe care l-au ucis.

„Ofițerii de poliție au fost vizați în mod deliberat”, a precizat Pierre-Henry Brandet, care a susţinut că nu există un al doilea polițist decedat.

Oficialul Ministerului de Interne susţine că identificarea făptuitorului nu a fost stabilită, în mod clar. Dar nu poate fi exclusă complicitatea unuia sau a mai multor persoane care să fi participat la acest atac. Pierre-Henry Brandet a adăugat că nu există „niciun alt eveniment de acest gen care să fi avut loc, în această seară, la Paris”.

Informaţiile furnizate de presa franceză arată că autorităţile ar fi identificat un complice al atacatorului pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare. Acesta ar fi venit din Belgia, cu trenul.

– Informaţii din presa franceză arata ca al doilea poliţist împuşcat ar fi murit. Cei doi făceau parte dintr-o patrulă pedestră asupra căreia un atacator a tras o rafală de foc cu armă automată.

– Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), a spus, referitor la atentatul de la Paris, citat de thehill.com: „Împușcăturile din Paris arată ca un alt atac terorist. Condoleanțele Americii pentru oamenii din Franța. Abia am văzut asta (știrea despre atentat n.r.) și este un lucru teribil. Este foarte, foarte teribil ce se întâmplă în lumea de azi. Pare un atac terorist. Ce poți să zici? Nu se termină niciodată.Trebuie să fim puternici, trebuie să fim vigilenți! Și tot spun asta de foarte mult timp”.
Premierul Bernard Cazeneuve a anunțat că va merge să se întâlnească cu președintele Hollande, la Palatul Elysee.